#163 Djurskydd

Här är en artikel skriven av en etolog och en veterinär. Den handlar om huruvida man ska välja att behandla eller avliva djur i olika lägen.

Det är faktiskt lite olika åsikter bland både oss djursjukskötare och veterinärer, men jag tror att majoriteten är överens om att inte riskera att djuret utsätts för onödigt lidande genom att utföra komplicerade operationer som kräver lång rehabilitering och kanske aldrig får djuret återställt.

Det man bör ta hänsyn till är djurets ålder, art, ras och storlek samt användningsområde. En stallkatt som alltid levt utomhus och jagat råttor och klarat sig själv är kanske inte lämplig kandidat för diabetesbehandling om det kräver insulinbehandling 2-3 ggr varje dag. Det är inte ens säkert att man ser dem varje dag. Tänk om den däckar ute i skogen och självdör? Inte okej enligt mig. Hellre en blå spruta med en gång.

En vallhund som tränar och tävlas aktivt och alltid får springa lös på gården, blir påkörd och får bakdelen totalt krossad. En amerikan hade satt den i rullstol. Men för det psyket att först vara i total stillhet i flera veckor för att sedan vara tvungen att leva med begränsningar för var den kan gå och inte kan träna och tävla… Eller rullstolen välter och ägaren inte ser det. Ska den ligga där som en uppochnedvänd sköldpadda, stressad och med ångest? Det är inte livskvalitet. Förutom den psykiska hälsan kan såna ingrepp leda till att belastningen på bogleder och armbågar blir högre och orsakar artroser och andra förslitningsskador och smärta. Inte okej.

En 5-600 kg tung halvblodshäst som sliter upp hela skinnet, muskler och senor på bakbenen i en staketskada ex. sövs och sys igen. Efter narkos och uppvak har många av stygnen släppt pga svullnad eller rörelsen i benet. Hästen är stressad och kraftigt smärtpåverkad, muskelförlamning gör att hästen inte kan resa sig. Alltså, inte okej för ett flyktdjur.

Det här är bara exempel på saker som absolut skulle kunna hända och vi får uppleva i vårat yrke. Som djurägare är det naturligtvis fruktansvärt tufft att besluta om avlivning och att säga farväl till sin vän. Men man måste nästan vända på det och se det som att man hjälper vännen att slippa uppleva smärta och lidande. När olyckor inträffar blir det chockartat och snabba svängar och det kan gå väldigt kort tid från olycka till blå spruta och det är tufft på ett sätt. Att gå på en bokad tid med sin gamle skrutt och provtagningar visar på något mycket allvarligare än vad man trodde, kan överrumpla en men ibland ge en mer tid att smälta faktum, men det viktigaste är att man åsidosätter sina egna behov och lägger djurets behov och lidande i främsta rummet.

1000 gånger hellre ett värdigt, snabbt avslut än ett utdraget lidande som slutar i självdöd eller en blå spruta i slutänden i alla fall.

Missförstå mig rätt nu! Man ska självklart inte ge upp på en gång med alla, man måste se till individens hantering av upplevelsen, hur länge sjukdomen/skadan pågått och hur prognosen ser ut. Det svåra med att vara djurägare är att veta hur kunnig veterinären är och att lita på att det den säger stämmer. Jag har varit med om skräckhistorier där veterinären ställer totalt fel diagnos. Jag har också varit med om skräckhistorier där veterinären ställer diagnos och bedömer att djuret bör avlivas av djurskyddsskäl men djurägaren vägrar inse fakta och släpar med sig djuret hem eller någon annanstans istället för att släppa taget. Det är djuret som kommer i kläm, och det är fruktansvärt. Jag har på hästkliniken jobbat med veterinärer som jag har fullt förtroende för och som jag vet är väldigt kunniga och duktiga.

Det är ett samarbete mellan djurhälsopersonalen och djurägaren att komma fram till den bästa lösningen för varje enskilt djur, men man måste som sagt komma ihåg vems liv som är viktigast och vad som är livskvalitet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s