#391 Gå och lägg mig

Har jobbat mina första dagar nu! I torsdags gick jag med mellan kl 9-16 ungefär. Den nyrenoverade operationssalen är jättefräsch och det är härligt att se. När jag jobbade med L och T beklagade vi oss ofta över den usla övervakningen och att vi inte hade någon ventilator. Att krama en 30L andningsblåsa minst 4 gånger per minut under en hel narkos kan bli riktigt jobbigt, man hade gärna bara tryckt på en knapp och gett ett assisterat andetag eller haft på kombinerad assisterad+spontan andning under hela narkosen.

Den nya ägaren har nu investerat i en apparat som heter Tafonius Wind God som är en kombinerad narkosapparat och övervakningsmaskin. Det är ju alla tiders förstås. Men för mig blir det som att gå från att ha trampat runt på en cykel till att nu köra ett flygplan typ. Hittills har jag kunnat se och höra ljudet ifrån blåsan när hästen andas ut och in, höra blippen från EKG och pulsoximetri… Nu är det helt tyst sånär som på utsuget och några oregelbundna knäpp som inte har något med patienten att göra.
Tidigare behövde jag bara avgöra hästens tidalvolym och välja en lämplig blåsa och därefter blev andetagen precis så stora som hästen tog själv eller så stora som jag orkade ge/lämpade sig.  Nu ska man plötsligt räkna ut den noga och se till att ange det, samt en buffert, en I:E ratio, inspiratonstid, minutvolym, bla bla bla. Om man inte kommer ihåg att ändra mellan varje patient kan en stackare bli liggandes på alldeles för lite eller för mycket. Inte bra. Förhoppningsvis är jag så på tårna att jag fixar det och lär mig, men jag skulle väl behöva jobba intensivt med den för att lära mig. Men jag känner ändå att apparaten tar över mitt jobb och jag gillar det inte.

Jag vill ha ett mellanting. Den apparat som används på Stavkliniken (gjorde i alla fall under min praktik där) var perfekt. Den vill jag ha. Kanske kan en sådan hamna på travet till slut.

I helgen hade jag i alla fall jour. Blev inringd strax efter midnatt natten till lördag. Jobbade till 03:40. Åkte in på eftermiddagen lördag kväll och assisterade vid en akut operation, kom hem vid midnatt. Jobbade från söndag morgon kl 7 till inatt klockan 01 och kom hem ca halv 2. Inte så fräsch när lilleman ville stiga upp kl 6, men vad hade jag för val när K skulle till jobbet? Jag ska jobba två helger till i rad, sen första helgen i juni. Jag tror att jag därefter kanske får erbjuda mig att ta från fredag 21 till söndag 07 typ och så får det räcka. Ska känna efter.

Planerade att gå och lägga mig i tid efter den här dagen. Men istället blev vi sittandes och tittade på LaxTon ghosthunters på youtube. Och nu skriver jag det här. Kan jag bara gå och lägga mig någon gång? Ja. Nu.

Hej då.

Annonser

2 reaktioner på ”#391 Gå och lägg mig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s