#430 Gotländska, helt magiska lussebullar

Detta recept kan hända att jag har postat tidigare. Här är det i alla fall igen, något modifierat och moderniserat, för let’s face it, bagarna har lärt sig en del sedan Dackefejden. All cred ska i alla fall gå till Ardentes mormor från Klintehamn, vars recept detta ursprungligen är. Uteslut mandlar vid allergi och russin vid dumhet. För bästa resultat använd köksassistent. Jäsningstiden är 45 minuter x 2, + all tid före + rullning av katterna så tänk på att ha ordentligt med tid avsatt.

Ingredienser för ca 80 lussekatter:

1 dl sötmandel
6-8 stycken bittermandlar
1 hg jäst för söta degar
2 g (4 pkt) saffran
3,5 hg smör
1 L mjölk
4 ägg (varav 2 till pensling)
1 tsk salt
4 dl socker
2-3 dl russin
2 kg vetemjöl

Gör så här:

Skålla mandlarna och finhacka dem med kniv (eller köp påse med färdighackade!).

Värm mjölken till 37 grader. Passa på att mortla saffranet tillsammans med en sockerbit.
Smula jästen i en STOR degbunke. Eller ännu bättre, i en köksassistent med degkrok.

Häll lite av mjölken över jästen och blanda försiktigt tills den har löst sig. Häll i saffranet – se till att få ur så mycket som möjligt ur morteln! Häll i resten av den varma mjölken i bunken. Blanda i ägg, salt, socker, mandel och russin. Blanda sist i vetemjölet lite i taget. När det varken är en smet eller kletig massa utan närmar sig en riktig deg kan du börja ta i smöret. Smöret ska vara rumstempererat och delat i mindre bitar. Blanda ner några bitar i taget så att du ser att det arbetas in i degen och inte bara ligger som smörkluttar här och där. Inte så bra. När allt smör har arbetats in fortsätter du att tillsätta mjöl tills dess att degen släpper från kanterna och inte längre klibbar.

Nu ska degen knådas för att bilda gluten så att den blir smidig och glansig och bullarna blir saftiga och goda. Med assistent knådas degen i ca 10 minuter, för hand åtminstone 15. Lägg sedan över en bakduk och låt jäsa i 45 minuter.

Stjälp upp den jästa degen på ett mjölat bakbord och börja knåda för hand. Arbeta ev. in mer mjöl i degen då den tar åt sig mer när den är klibbig.

Forma de önskade figurerna, se bara till att de har ungefär samma storlek på varje plåt. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 45 minuter.

Pensla med ägg och dekorera med russin. Lägg inte över bakduk igen, det blir rackarns kladdigt… Grädda mitt i ugnen i 250 grader i ca 8 minuter, tills de fått fin färg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s